https://youtu.be/WY8ejF1W_sQ

Per fi! Han hagut de passar anys fins que he trobat una pista de l’origen d’aquesta peça tan coneguda al ‘mundillo’ folk dels Països Catalans. Pràcticament tots els grups que ens dediquem a tocar danses pels balladors hem fet alguna vegada el famós Hassapiko Nostàlgic.

Jo tenia seriosos dubtes de l’origen de la peça. Inclús dubtava si era grega o no… cap dels grecs que he conegut havien sentit mai aquesta melodia! Això em donava peu a pensar que estava feta a Catalunya. Però no… gràcies a les meravelles de internet he trobat un document molt interessant. La peça pertany a la banda sonora del film ‘Jamais le dimanche’ de Jules Dassin (1960). Fa ja més de 60 anys.

Ara el dubte està en si és una melodia tradicional grega o no. Grega sembla que sí. Però tradicional sembla que no. Per ser tradicional hauria de tenir més de 100 anys, haver-se tramès oralment i ser anònima. Això ja se sap: Trobar una resposta genera noves preguntes.

Fixeu-vos que a la mateixa banda sonora també podem trobar ‘Els nens del Pireo’ (Les enfants du Pirée). Una altra melodia que s’escolta en el ‘mundillo’ folk d’aquí. Sospitós, oi? La meva hipòtesi és que aquest disc va caure en mans d’un músic de per aquí i la va popularitzar. Així de fàcil.